Termohidroizolatii

Hidroizolatia, structura realizata pentru a proteja parti ale unei constructii de infiltrarea apei si de umezeala din mediul inconjurator, poate fi realizata cu ajutorul mai multor tipuri de materiale. In acest articol iti vom prezenta mai multe despre membrana bituminoasa si de ce aceasta reprezinta alegerea potrivita in realizarea hidroizolatiilor.

 

Ce este membrana bituminoasa?

Membrana bituminoasa este un material pe bază de bitum modificat aditivat cu elastomeri și plastomeri, dotata cu armătură din fibră de sticlă sau polyester. Aceasta este fabricata cu diverse finisaje: TNT, nisip, folie de aluminiu etc.

 

La ce putem folosi acest tip de materiale pentru hidroizolatii?

Hidroizolatiile pe baza de membrana bituminoasa sunt cele mai folositoare atunci cand vine vorba de protejerea teraselor sau acoperisurilor, atat celor noi, cat si celor vechi, ce trebuie refacute, de infilitrarea apei si a umezelii. De asemenea, ele pot fi utilizate si pentru a proteja tuneluri sau subsoluri.

 

Cand putem aplica aceste materiale?

Se recomanda hidroizolarea cu materiale bituminoase la nu mai mult de 35 de grade Celsius si nu mai putin de 5 grade Celsius si evitarea fenomenelor meteo ca ploaia sau ninsoarea pentru a asigura o lucrare de calitate.

 

Cat de mult material este necesar si sub ce forma se gaseste?

Se recomanda folosirea a 1,15 sau 1,20 cantitate de material per suprafata care se doreste a fi izolata, deoarece pot aparea pierderi la amplasarea materialului. Materialele se vand sub forma de suluri cu greutatea de aproximativ 4 kg sau 4,5 kg.

 

Tipuri de materiale bituminoase pentru hidroizolatii

Dupa armatura, am enumerat mai sus membranele bituminoase cu armatura de fibra de sticla si cu armatura de poliester. Primele sunt indicate pentru hidroizolatiile in dublu strat sau in mai multe straturi, iar cel de-al doile tip este indicat pentru hidroizolatiile intr-un singur strat.

Membranele bituminoase aditivate cu plastomeri au o flexibilitate la rece de pana la -10 grade Celsius si sunt indicate pentru lucrari de o complexitate usoara si medie.

Membranele bituminoase aditivate cu elastomeri au o flexibilitate la rece de pana la – 25 de grade Celsius si sunt indicate pentru lucrari de o complexitate mare/ridicata.

 

Cum se pregateste suprafata pentru aplicare si cum se realizeaza montajul?

Suprafata pe care se va aplica materialul trebuie sa fie curate, neteda si uscata, tratata in prealabil cu cu amorsa bituminoasa si sa aiba o panta minima de 1,5%.

Montajul se face cu ajutorul tehnologiei de lipit cu flacara sau prin tehnologia cu mastic la rece. Sunt necesare echipamente de protectie, incuzand un stingator de incendiu, manusi de protectie, incaltaminte adecvata. Alte instrumente necesare sunt: butelia cu gaz, arzator cu furtun, unelte de taiere si unelte de presare.